Інструкція користувача

Як відомо, їзда на мотоциклі пов’язана з ризиками, і, на жаль, одним з ризиків є ризик викрадення вашого мотоцикла. Ми зібрали деякі з наших найкращих порад, як зробити зберіганння мотоцикла максимально безпечним і мінімізувати ризик втрати вашого залізного коня.

Практично щодня до лав мотоциклістів приєднуються все нові та нові обличчя. Дехто обирає мотоцикл як основний транспорт для пересування, хтось переслідує мету втечі від буденності в пошуках насолоди, відчуття волі та всеможливості.

Безпека мотоцикла 101

На жаль, зі збільшенням числа мотоциклістів, та власне самих мотоциклів на дорогах, збільшується і кількість крадіжок. Щороку ми чуємо про дуже нахабні випадки крадіжок. І не важливо що це: спортивний мотоцикл, кафешник чи звичайний скутер; крадіжка будь-якого транспортного засобу це трагічний випадок для його власника. Але ж як з цим боротися?

За наявності відповідних інструментів і достатнього часу - всі системи запобігання крадіжці можна зламати та зняти з охорони. Однозначної відповіді немає. Як мотоциклісти, ми не можемо повністю виключити можливість крадіжки улюбленого байку. Ідея полягає в тому, щоб зробити процес крадіжки мотика якомога складнішим та довшим. Якщо бути ще коротшим - змусити крадія кілька разів подумати перед тим як спробувати зробити щось з мотоциклом.


Крок 1. Застрахуйтесь

З того моменту, як ви купуєте будь-який транспортний засіб, страховка стає обов'язковою для Вас. Найкращим рішенням є вибір страхового полюсу, що покриває фінансові витрати у випадку крадіжки. Щиро надіємось, що до цього справа не дійде, але варто мінімізувати фінансові збитки.

Пошук першої кращої страхової компанії в інтернеті є не найкращою ідеєю - часті випадки неправильної оцінки шкоди, або ж затягування процесу виплати відшкодування є основними проблемами, з якими стикаються водії. Рекомендуємо Вам звернутися до числа Ваших знайомих мотоциклістів за порадою. Якщо ж Ви тільки починаєте вливатись у моторух, та не маєте знайомих мотоциклістів - ви завжди можете звернутись до мотоспільноти Вашого міста. Практично у кожному місті є групи Telegram, Viber та Facebook, у яких можна звернутися за порадою та особистим досвідом роботи з різними страховими компаніями.

Такі спільноти стали невід'ємною частиною мотокультури. Вони не просто об'єднують прихильників двоколісних, але і надають безцінну інформацію, поради та можливість обмінюватися досвідом.

Крок 2. Правильне паркування

З моменту, коли Ваш мотоцикл застрахований, можете почувати свій мотоцикл у відносній безпеці, але страхування не є панацеєю. Проблеми, що виникають після крадіжки мотоцикла, повірте нам - не варті того, щоб настільки впевнено почувати себе, маючи на руках одну тільки страховку. Варто якомога очевидніше "відрубати" думку про крадіжку Вашого мотоцикла у перехожих.

Завжди звертайте увагу на те, що Вас оточує, коли паркуєте свій мотоцикл, і, де це можливо, паркуйте його в безпечному місці, наприклад у закритому гаражі або на безпечній автостоянці. Але не втрачайте пильність! Спільний закритий гараж або автостоянка означає, що двері та ворота відчиняються та закриваються без вашого відома, тому Вам доведеться продумати додаткові заходи безпеки.

Якщо ви паркуєте свій мотоцикл на вулиці або в громадському місці, виберіть добре освітлене місце, яке видно перехожим. Зрештою, злодій, швидше за все, не захоче попадатися на очі перехожим.

Крок 3. Додаткові заходи безпеки

Одним із найпростіших способів зменшити ризик викрадення мотоцикла або принаймні детермінувати цей процес є використання міцного замка на гальмівний диск. Такий аксесуар є найбільш відомим, та популярним серед числа мотоциклістів, і не дивно - це доволі компактний, в міру легкий протиугонний засіб, що доволі зручно возити з собою

Обираючи замок на гальмівний диск варто звернути увагу на ступінь захисту. Доволі частою є практика візуалізації брендами шкали безпеки певного аксесуару. Це дуже загальний показник, що визначається в межах бренду, продукцію якого ви маєте намір придбати. До прикладу, один з базових замків на гальмівний диск "Abus 277A" може похвалитися 9-тим рівнем безпеки з 20-ти.

У випадку з замками на гальмівний диск ключовими факторами, що впливають на безпеку є стійкість замка до: виламування, заморозки(вплив температур на аксесуари ніхто не відміняв), розпилювання та ударів. І якщо ці фактори Ви не можете перевірити власноруч - є моменти на які варто звернути увагу - товщина замикаючого штиря та наявність сигналізації.

Замки на гальмівний диск є фактично обов'язковим атрибутом для мотоциклістів, що доволі часто залишають мотоцикл без нагляду, або ж подорожують. Задумайтесь, чи готові Ви зекономити кілька тисяч гривень на придбанні всього спектру аксесуарів для безпеки, з можливістю втрати байку, ціною в кілька тисяч доларів.

Те, про що Ви могли не знати

Велика кількість замків на гальмівний диск забезпечують захист не тільки масивним металом, а й функціями сигналізації. І тут власне варто виокремити один доволі важливий момент - за яких умов спрацьовує сигналізація. Це може бути удар, або ж рух(нахил, рух мотоцикла, спроба зняти замок, тощо). Не рекомендуємо до придбання бюджетні замки невідомих брендів, що обладнані сенсорами руху - доволі частими є спрацювання сигналізації без будь-яких на те причин, до прикладу біля вашого будинку - Ваші сусіди не будуть у захваті. Це може служити чудовим стримуючим фактором, особливо в громадських місцях або поза домом уночі.

Чохли для мотоциклів також нерідко сприймають як захист від крадіжки. Так, саме так, і зараз ми відповімо на запитання чому. Одне лише зняття чохла може зайняти час, і одна справа коли цей чохол знімає власник, у якого так би мовити набита рука, зовсім інша - необізнаний поціновувач легкої наживи. Окрім цього викрадачу доволі важко дізнатися модель та орієнтовну вартість мотоцикла, якщо він повністю захований за водонепроникним чохлом

Наостанок хочемо порекомендувати Вам використання GPS трекера, спеціального компактного пристрою, який допоможе Вам відслідковувати пересування Вашого мотоцикла. Що може бути реалізовано як отримання місцезнаходження по запиту, або ж постійний моніторинг. У другому випадку гарантоване високе енергоспоживання таким пристроєм, звідки й виникає питання, а як саме живити такий пристрій? Підключення до акумулятора мотоцикла - це звичайно найпростіший крок, що спадає на думку, але не обманюйте себе. Злодії з високою імовірністю перш за все будуть намагатися відключити акумулятор мотоцикла, та зняти весь пластик - у пошуках такого пристрою. Тому при встановленні трекеру на мотоцикл задумайтесь про його автономне живлення та важкодоступне місце встановлення.

У жахливій ситуації, коли ваш улюблений мотоцикл або скутер викрали, не панікуйте! Такі ситуації, на жаль, трапляються і необхідно тверезо оцінювати ситуацію, та шукати можливі шляхи її вирішення. Рекомендуємо одразу викликати поліцію. У випадку, якщо встановлений GPS трекер - не будьте героями, не женіться за викрадачами з думкою, що Вам просто так повернуть мотоцикл - люди, що порушили закон, порушать його ще раз. Навпаки - надайте дані зі свого трекера правохоронним органам, це значно скоротить час пошуку вашого мотоцикла та імовірність його повернення.

Мотоцикл неодмінно привертає увагу - звук вихлопу, зовнішній вигляд мотоцикла, або ж мотоцикліста. Через це варто звернутися і до соціальних мереж та знайомих в тому числі. Скоріше за все Ваш мотоцикл вже бачили, і можливо не надали уваги, до прикладу красивому мотоциклу, та його водієві без будь-якого екіпірування.

Ми сподіваємось, що це дало вам кілька основних порад щодо безпеки, про які ви ще не знали, або ж знали, але не були впевнені.

 


Приєднуйтесь до Нас: